Resepi nie daripada my MIL. Tak pernah pun dia bagi resepi nie. Tapi disebabkan selalu tengok dan tolong dia buat so dah boleh ingat apa bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat agar-agar nie. Macam yang saya cerita dalam entri ini, stok makanan masih banyak sedangkan kami hanya tinggal 2 bulan lebih saja di kota London ni. Agar-agar pun termasuk dalam simpanan tersebut. Alang-alang dah ada tue dan dalam misi menghabiskan bekalan makanan yang ada so petang tadi gigihlah saya mengacau agar-agar chocolate. Amsyar pun suka makan agar-agar nie (ada ke benda yang si Amsyar tak suka?) so berbaloilah buat.
Tapi dari segi sukatannya saya main agak-agak je. Sebabnya my MIL pun tak pernah sukat. Saya tengok dia main masuk je semua bahan-bahan tu. Menjadi jek agar-agar dia. Yang saya buat nie saya ikut sukatan supaya senang kalau nak share resepi dengan kawan-kawan.
Ini rupanya. Sorry sebab comot sikit...tapi rasa ok..
Kalau nak resepi, ni dia....
2 pek agar-agar (25 gram/pek)(perlu direndam terlebih dahulu)
2 cawan gula (kalau nak manis boleh tambah lagi)
1 cawan coklat Van Houten
2 cawan MILO
1/2 cawan susu segar
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil garam
50 gram butter/mentega
Cara-caranya :
1. Masak agar-agar sehingga larut sepenuhnya
2. Setelah itu masukkan semua bahan-bahan yang lain mengikut aturan seperti di atas
3. Bahan-bahan tersebut perlu sentiasa dikacau agar tidak berketul
4. Masak sehingga mendidih kemudian boleh tutup api
5. Masukkan ke dalam bekas yang bersesuaian dan dibiarkan sejuk seketika sebelum di masukkan ke dalam fridge
Mudahkan. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment