Friday, August 5, 2011

From My Kitchen Presenting...Lamb Stew



Masakan ini terjadi setelah melihat Azrieyn Hai mengepost gambar lamb stew yang dimasaknya di wall FB beliau. Gambar tue sehari sebelum start puasa. Terliur je tengok. Tak boleh jadi nie....nak try jugak buat. Selagi tak dapat sure teringat-ingat nanti.

So mari kita meng'google'. Resepi ini dari YouTube ye kawan-kawan. Mudah dan cepat disediakan.

Lamb Stew

- 500 gram lamb (cut into cube)
- 1 leek (slice)
- 1 celery(slice)
- 4 potatoes (slice)
- 2 big onions (slice)
- 1 carrot (slice)
- 3 tbsp tomato puree
- 1 onion piquet
- oil
- water
- salt
- pepper powder

Mula-mula sekali panaskan minyak
Kemudian masukkan bawang, leek, celery dan carrot
Seterusnya masukkan potatoes, lamb, tomato puree, air, onion piquet
Biarkan untuk lamb masak lebih kurang 1 jam
Akhir sekali masukkan garam dan pepper secukup rasa

Dugaan memasak di bulan Ramadhan nie adalah tidak boleh merasa apa yang dimasak. Tak pasti samada cukup garam atau tidak. Finger crossed je! Dahlah 1st time buatkan...tue kira try an error je. Pulak tue pi jemput orang datang makan sekali buka puasa. So memanglah selamba kiranya.

Alhamdulillah, everything turn out well. Hubby and our guest kata sedap. I'm so happy sebab percubaan pertama kali ini adalah success. Lain kali boleh buat lagi. Cuma hubby kata bagi pedas sikit lain kali. Sejak bila pulak laki saya nie suka makan pedas??!!! Lamb stew nie mungkin tak sama dengan Azrieyn punya tapi tak kisahlah kan. Kalau nak sama macam dia nanti kita minta resepi dari dia and kita share ramai-ramai ye.




Onion piquet

P.s.: Saya tak tau onion piquet tue apa menatangnya. tapi setelah digoogle rupa-rupanya salah satu teknik yang digunakan dalam masakan dengan meletakkan bayleaf pada bawang dengan menggunakan bunga cengkih

Selamat mencuba!!!!


No comments: