Hari ini saya try lagi satu resepi daripada blog Ashra. Sebab bila nampak gambar kat blog Ashra tue mAcam terliur je. Lagi satu, birthday Amsyar pun dah nak tiba so saya plan nak bake cake untuk Amsyar. So kiranya percubaan hari ini adalah sebagai trial run sebelum hari kejadian. Ye lah kalau tak cuba then terus buat, lepas tue tak menjadi. Menggelupur pulak masa tue nak kena beli cake. Better cuba dulukan. Then kalau jadi, alhamdulillah. If tak x jadi haruslah fikir kat mana silapnya.
Before this saya dah pernah cuba buat moist choc cake nie. Resepinya saya pun dah tak berapa ingat dari blog mana saya ambil. Tapi kalau tak silap daripada blog ini resepidiana.blogspot.com. Jadi tue memang jadi cuma tak berapa nak moist. Bila post gambar kat FB dan beritahu cake tue tak berapa moist, ada rakan yang cadangkan supaya saya buat cara macam double boiling. Maksudnya bakar cake tue dengan meletakkan sebekas air di bawah spring form. Tapi since then, tak pernah lagi try buat seperti yang disarankan. Tak sampai seru lagi nak buat.
Kali nie nak cuba dengan resepi yang Ashra bagi sebab nampak gaya tak payah nak berdouble boiling. Hopefully percubaan pertama ini menjadi. Kalau uolls semua nak resepi, sila ke blog Ashra ye.
Inilah hasilnya. Suruh hubby rasa. Dia kata sedap. Texture pun lebih moisture daripada the 1st cake yang saya buat. Cuma dah terlebih pulak letak choc kat atas tue, macam banjir choc la pulak kan. Alham dulillah misi membuat cake kali ini adalah success. So bolehlah bake untuk birthday Amsyar nanti.
Baru keluar dari oven. So far so good.
Dah jadi moist cake banjir dah nie. Tertuang lebih choc!
Close-up. Nampaklah elok sikitkan (cara nak cover kecacatan yang telah dilakukan)
2 comments:
wahh..da buat rupanya..
puas hatikan resepi ni..
btw,sorri.aku baru tau ko ada blog ni ha..awat tak tegur aku awal2?..hehe
memang best kek nie.mudah dan sedap.
Post a Comment